Alle aannemers zijn lid van Embuild en hebben geen sociale of fiscale schulden.

Zo kies je de perfecte meubels voor je nieuwe woning

Heb je na lang zoeken de perfecte woning gevonden en ben je zojuist in het bezit gekomen van de sleutels? Gefeliciteerd! Eigenlijk begint het grote avontuur nu pas, want het is zaak om van dit huis een echt thuis te maken. Een plek waar jij je op je gemak voelt. Bedenk hierbij goed dat details ertoe doen. Wanneer je twijfelt over bepaalde keuzes, denk er dan vooral extra goed over na. Wanneer je achteraf tot de conclusie komt dat je toch niet helemaal gelukkig bent met een bepaald onderdeel van het interieur, zal dat een blijvend obstakel zijn om echt te kunnen genieten van je huis. Het is goed om vooraf een duidelijk plan te maken. Niet alleen voor de algehele kleurstelling, maar ook voor de meubels die je in het huis gaat zetten.
 

Meten is weten


Het maken van een plattegrond is misschien wel de belangrijkste eerste stap om te zetten. Teken elk vertrek op schaal en geef nauwkeurig aan waar zich de vensters en deuren bevinden. Vergeet ook niet in te tekenen waar zich verlichtingspunten en elektriciteitsaansluitingen bevinden. Je wilt immers die mooie staande lamp wel zo eenvoudig mogelijk kunnen aansluiten. Een relaxzetel voor extra zitcomfort is zeker aan te bevelen, maar wanneer zo’n zetel moet worden aangesloten op elektriciteit is het goed om daar bij voorbaat goed rekening te houden. Ook de onderlinge verhoudingen van de meubels kun je veel beter inschatten wanneer je eerst alles op schaal intekent. Kies je bijvoorbeeld voor een hoekbank, dan heeft dat zeer waarschijnlijk consequenties voor de maximale grootte van de salontafel.
 

Less is more


Voor het inrichten van een woning geldt dat je vooral niet moet proberen om zo veel mogelijk in een ruimte te proppen. Dat levert een rommelig beeld op en in een rommelig huis kun je nooit goed tot rust komen. Juist door wat minder meubelen in een vertrek te zetten, creëer je overzicht en behoudt je de goede sfeer. Het heeft bovendien ook een praktische reden. Kies je bijvoorbeeld voor een sta-op-zetel in de woonkamer, dan is het niet handig wanneer op korte afstand daarvan een ander meubelstuk staat. Je moet immers wel voldoende ruimte hebben om goed te kunnen opstaan. Heb je een middelgrote of grote hond? Houd er dan goed rekening mee dat het dier elk plekje in de ruimte goed moet kunnen bereiken. Als je de meubelen te dicht op elkaar plaatst, zal er voor het dier weinig bewegingsvrijheid overblijven.
 

Smaken verschillen


Over de keuze voor het uiteindelijk type meubelen valt weinig algemeens te zeggen. Smaken verschillen immers en er zijn duizenden opties om uit te kiezen. Door vooraf een zogenoemd moodboard te maken, kun je ontdekken welke stijl jou het meeste aanspreekt en welke soorten meubels goed bij elkaar passen. Bekende opties zijn de Scandinavische stijl (met lichte kleuren, eenvoudig design en tijdloze uitstraling) en de landelijke stijl (veel hout, natuurtinten en een soms wat ruwe uitstraling). Het beste advies dat we hier kunnen geven, is afbeeldingen te zoeken van woningen met een voor jou aansprekend interieur. Probeer een soort samenvatting te maken van alles wat je verzameld hebt. Door de gemene deler in die afbeeldingen te vinden, kom je steeds dichter bij jouw eigen droominterieur.
 

Multifunctioneel gebruik


Wanneer de ruimte beperkt is, geldt als belangrijke stelregel dat je zo efficiënt mogelijk moet die ruimte moet omgaan. Een kast die tevens een scheidingswand is, een televisie aan een paal, die je in verschillende standen kunt draaien, enzovoort. Verdiep je in de mogelijkheden van multifunctioneel te gebruiken meubels voor een efficiënt ingericht huis.

Subsidies en premies

Vlaanderen

Vlaanderen heeft een tiental subsidies waar je gebruik van kunt maken. 

Bekijk alle voordelen voor Vlaanderen

Wallonië

In Wallonië zijn er twee grote categorieën: renovatiepremies en energiepremies.  Bekijk ze hier allemaal!

Bekijk alle voordelen voor Wallonië

Brussels gewest

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent verschillende premies toe, in de vorm van een financiële tegemoetkoming: energiepremies en renovatiepremies. Ter aanvulling bestaan er ook gemeentelijke premies voor installaties met een milieubeschermend effect. 

Bekijk alle voordelen voor Brussels gewest

Onze gouden tips

De 10 gouden tips geven de consument raad  over hoe best tewerk wordt gegaan opdat  zijn bouw- of verbouwproject een succesverhaal kan worden, samen met de aannemer.

Onze 10 gouden tips